Blog

AKO VZNIKÁ ROSENIE OKIEN A AKO PROTI NEMU BOJOVAŤ

 

Rosenie okien je jav, ktorý mnohým z nás v prechodnom období, alebo v zime znepríjemňuje život. Pozrieme sa spoločne na pár tipov, ako s rosením zabojovať.

Okno je vždy najslabším tepelnoizolačným prvkom domu. Izolačné dvojsklo Ug = 1,1 W/(m2K) v plastovom, alebo drevenom okne sa pri nízkych mínusových teplotách môže stať miestom, kde sa vyzráža voda, ktorá sa nachádza v byte.  Povrchové teploty nie sú všade rovnaké: najchladnejšími miestami zvislého okna sú obvykle obidva dolné rohy a po ňom celý dolný okraj zasklenia v blízkosti jeho dotyku s rámom. Ak sa na vnútornej strane okien, na skle alebo ráme, vytvára v chladnom období rosa, je to znamenie, že vlhkosť vzduchu v byte  je príliš veľká, a povrch, ktorý sa rosí, je príliš chladný, čo môže spôsobovať netesnosť okien.  Musíme teda zvýšiť povrchovú teplotu rosiacich sa okenných plôch a súčasne znížiť vlhkosť vnútorného vzduchu. Toto nám pomôže dosiahnuť:

  • Zníženie vnútornej vlhkosti vzduchu správnym vetraním
  • Zvýšenie povrchovej teploty okien
  • Zlepšenie tesnosti okien správnym nastavením kovania, prípadne výmenou tesnenia
  • Výmenou nekvalitných izolačných skiel (staršie izolačné sklá nemusia byť tak kvalitné, ako terajšie) za nové, prípadne, ak je to technicky možné dvojsklo nahradiť trojsklom

Dôležité je vetranie.

K roseniu niekedy paradoxne dochádza až po výmene starých okien s nevyhovujúcim zasklením a netesnosťou, za nové okná s tepelnoizolačnými sklami a kvalitnejším rámom s dobrou tesnosťou. Dôvod je jednoduchý: zatiaľ čo staré, netesné okná zaisťovali vďaka stálej výmene vzduchu výdatné vetranie veľmi suchým zimným vzduchom, nové, kvalitné okná túto trvalú výmenu vzduchu neumožňujú. Z toho dôvodu v zime sa vlhkosť v byte nahromadí vyzráža sa na oknách. Vlhkosť v byte ovplyvňuje aj množstvo rastlín, ktoré doma máme. Čím viac rastlín, tým je vlhkosť vyššia. A samozrejme aj počeť ľudí, ktorí sa zdržiavajú v byte. Preto je dôležité pri vysokých, tepelnoizolačných vlastnostiach okien správne vetranie, aby sa relatívna vlhkosť vzduchu v byte počas zimného obdobia držala medzi 40 až 55 %.

Ako správne vetrať?

V zime sa nemá používať mikrovetranie, lebo pri tomto vetraní dochádza k stálemu úniku tepla z bytu a vzduch sa nestihne dostatočne vymeniť. Nie je vhodné ani vetranie klasickou ventilačkou. Pri takomto vetraní sa ochladzujú špalety okolo okna, a môže dochádzať k vzniku plesní.  Správne vetranie je otvorením okien do korán, na všetkých miestnostiach, aby sa vytvoril prievan, tým sa vzduch rýchlo vymení a potom aj rýchlejšie zohreje. Takto by sme mali vetrať niekoľkokrát za deň. Pri varení, sprchovaní alebo sušení prádla v byte to platí dvojnásobne.

social position

Share this post